;(

  • Hey - turns out IRC is out and something a little more modern has taken it's place... A little thing called Discord!

    Join our community @ https://discord.gg/JuaSzXBZrk for a pick-up game, or just to rekindle with fellow community members.

Agurksalat
Utbytte: 4 porsjoner
400 g slangeagurk
8 g (4 ss) hakket persille
80 g fransk dressing 1 eller eddiksdressing
1 Skrell slangeagurken og kutt den i skiver
2 Legg agurkskivene lagvis med hakket persille i en bolle
3 Ha på fransk dressing eller dressing av vann, eddik, farin og litt salt
Eggesalat
Utbytte: 4 porsjoner
4 hardkokte egg
20 g (4 ss) stilkselleri i terninger
120 g majones
1 Kutt opp hardkokt egg i paysanne og selleri i brunoise
2 Bland ingrediensene i tynnet majones
Hvitkålsalat
Utbytte: 4 porsjoner
300 g hvitkål litt hvit pepper
1 del salt 120 g majones
1 del farin
1 Kutt kålen i strimler
2 Bland salt og farin i lik mengde pluss litt hvit pepper og dryss dette over kålstrimlene
3 La dette stå til marinering i ca. 1 time, sil av saften og bland i litt tynnet majones
Makaronisalat
Utbytte: 4 porsjoner
160 g makaroni 5 g (2 ss)gressløk
50 g paprika, rød og grønn 120 g majones med krem
1 Kok makaroni og skyll den godt i kaldt vann
2 Kutt rød og grønn paprika i små terninger. Hakk litt gressløk
3 Bland alle ingrediensene i majones med krem

Potetsalat (varm)
Utbytte: 4 porsjoner
1 kg potet 200 ml (2 dl) olje
200 g bacon ca. 100 ml (1 dl) 7 %-eddik
100 ml (1 dl) buljong 3 g (1 ss) hakket persille
50 g løk
1 Kok potetene med skinnet på og hold dem varme
2 Stek baconet
3 Ha varm buljong og finhakket løk i en flat bakke. Gi dette et oppkok, bland så i eddik, olje, hakket persille
og salt og pepper
4 Skrell de varme potetene, skjær dem i skiver opp i dressingen, ha i hakket bacon. Bland og smak til med salt og pepper. (Denne salaten er mye brukt til wienerwurst o.l.)
Potetsalat (kald)
Utbytte: 4 porsjoner
680 g kokt potet
10 g (4 ss) gressløk
120 g majones
Kokte poteter kuttes opp i terninger og blandes i en tynnet majones med hakket gressløk.
Smakes til med salt og hvit pepper og eventuelt med litt agurkkraft.

Rekesalat
Utbytte: 4 porsjoner
200 g reker
200 g stilkselleri
120 g Thousand Island-, rømme- eller majonesdressing
1 Rens rekene. Hvis de er store, bør de deles opp
2 Kutt stilkselleri i små terninger
3 Bland ingrediensene i en Thousand Island-, rømme- eller majonesdressing
Sikorisalat
Utbytte: 4 porsjoner
2 hele sikorisalat
180 ml (1,8 dl) vinaigrettedressing med hardkokte egg
1 Vask, rens og kutt salaten i strimler
2 Legg salatstrimlene i en bolle med hele salatblader rundt kanten og den oppkuttede salaten i midten
3 Hell over vinaigrettedressing med hardkokt egg eller dressing etter valg

Sammensatte salater
Blandet grønn salat
Utbytte: 4 porsjoner
I alt 190 g salat
- hodesalat - romersk salat
- issalat - sikori
- kinakål - dressing etter ønske
1 Vi kan bruke alle slags salatvekster, men i dag er det mest vanlig med hodesalat, issalat og kinakål
2 Dressing etter ønske
Blandet salat
Utbytte: 4 porsjoner
100 g blandet grønn salat 25 g grovhakket reddik
2 tomater i båter 2 hardkokte egg
25 g grovhakket agurk dressing etter ønske
1 Blandet grønn salat tilsatt tomatbåter, grovhakket agurk og reddik, pyntet med hardkokte egg
2 Dressing etter ønske

Høstsalat
Utbytte: 4 porsjoner
40 g hodesalat 2 tomater
100 g eple 130 g blomkål
100 g stilkselleri 100 g hermetisk frukt
120 g majonesdressing
1 Kutt i strimler salathode, eple og stilkselleri og skjær tomat og hermetisk frukt i terninger. Blomkålen skal være i buketter
2 Bland alle ingrediensene sammen
3 Hell over en dressing av majones, krem, fruktsaft, karri og paprika
 
Likøris
100 ml (1 dl) likør per liter sukkerlake på 17 _Bé. Den fryste blandingen skal tilsettes marengs av 1 eggehvite og 35 g melis.
1 Sukkerlake på 30 _Bé (825 g sukker per liter vann).
2 Sukkerlaken blandes ut med fruktsaft eller en puré av frukt/bær i forholdet 1 : 1. Sukkerinnholdet i blandingen blir da 16–17 _Bé (må smake litt for søtt).
3 Smak blandingen til med sitronsaft dersom frukten/bærene som isen lages av, ikke selv har et høyt syreinnhold.
4 Kjør massen i ismaskin til den har konsistens som softis.
5 Massen skal nå tilsettes enten pisket krem eller marengs (35 g melis per eggehvite) i forholdet fire deler masse til en del krem/marengs.
Sukkerlake i baumégrader
1 l vann + 100 g farin = 1 _Bé
1 l vann + 200 g farin = 5 _Bé
1 l vann + 300 g farin = 9 _Bé
1 l vann + 400 g farin = 13 _Bé
1 l vann + 500 g farin = 17 _Bé
1 l vann + 600 g farin = 21 _Bé
1 l vann + 700 g farin = 25 _Bé
1 l vann + 800 g farin = 29 _Bé
1 l vann + 900 g farin = 33 _Bé
1 l vann + 1000 g farin = 37 _Bé
Frukt- og likøris blir i dag ofte kalt sorbet. Hovedsmaken gir sorbeen navn.

Isparfait (10 personer)
75 g farin smaksstoffer
100 ml (1 dl) vann 500 ml (5 dl) kremfløte
6 eggeplommer
1 Varm opp sukker og vann til kokepunktet og skum slik at du får en klar sukkerlake
2 Slå eggeplommene lett sammen i en kjele av rustfritt stål
3 Ha den kokende sukkerlaken i eggeplommene mens du pisker kraftig
4 Pisk i vannbad til massen får konsistens som eggedosis
5 Tilsett smaksstoffene og pisk det hele kraftig til massen blir lett og fyldig
6 Sett kjelen i kaldt vann med isbiter i og pisk massen kald
7 Ha pisket krem i den kalde massen
8 Juster smaken og fyll så massen i former som raskt fryses ned
Hvis vi bruker søtt smaksstoff som likør, sjokolade e.l., bør sukkermengden reduseres litt.
Parfaiten bør fryses i minst 3 1/2 time før bruk. 15–20 minutter før servering tar vi den opp fra fryseren og setter den i kjøleskap. Den vil da få riktig konsistens ved servering, og smaken kommer bedre til sin rett.
Isparfait får navn etter smaksstoffet, og den brukes til isanretninger som bomber o.l.